Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

Blogg: En nærmere titt på hva som gikk galt i årets ukrainske finale

Av - søndag, 07 april 2019 03:25

Vi husker alle årets ukrainske skandale der myndighetene aktivt gikk inn å stoppet Maruv fra å delta, på grunn av forbindelser til Russland. Heldigvis stoppet ikke dette karrieren hennes, og på fredag slapp hun en musikkvideo til låten som skulle vært hennes bidrag til Eurovision i mai.

Siren Song, heter låten som kunne vært Ukrainas bidrag til Tel Aviv. I forbindelse med slippet av denne musikkvideoen, er det en fin anledning til å gå litt dypere i karrieren til en artist som liker å sjokkere.

Maruv heter egentlig Anna Korsun, og ble født i Kiev i 1992. Hun er i tillegg til å være sanger, både poet og produsent. Navnet Maruv var egentlig et band, og et samarbeid, som tok slutt i 2018, men av personlige grunner valgte Anna å fortsette å omtale seg som Maruv.

I 2017 møtte Maruv produsent og DJ Mikhail Busin, og de startet å samarbeide under navnet Maruv&Boosin. Sammen lagde de låten Drunk Groove, som gikk viralt og ble meget populær i både Russland og Ukraina. Låten ble så populær at den ble lagt merke til i resten av Europa og USA. Drunk Groove er i skrivende stund sett og hørt på Youtube over 100 millioner ganger.

I januar i år ble de ukrainske artistene som skulle delta i årets nasjonale utvelgelse Vidbir presentert. Maruv var opprinnelig ikke en del av de orginale artistene, men da Tayanna trakk seg, gikk plassen til henne og Siren Song.

I februar vant Maruv Ukrainas nasjonale uttakning, etter å ha fått en andreplass hos juryen og førsteplass hos seerne. Finalen skulle vise seg å bli en skandale uten like, sett med vest europeiske øyne. Politikk og forbindelser til Russland tok over for musikk og underholdning. På direkte spørsmål fra Jamala, måtte hun svare på om Krim halvøya var russisk eller ukrainsk. Etter å ha svart på engelsk, at Krim ofcourse is Ukraine, ble hun så spurt om hun mente at Russland var en aggressiv stat. Hun svarte da at selv om presidenten var ille, så betød ikke det at befolkningen i Russland var det. Dette ble sett på som Russland sympatier av ukrainske myndigheter.

Maruv hadde også planlagt to konserter i Russland, og i tillegg var rettighetene til Siren Song tilhørende et russisk plateselskap.

Dagen etter finalen fikk hun presentert en streng kontrakt av den ukrainske kringkasteren UA:PBC. Den krevde at hun måtte bryte alle forbindelser til Russland. Da Maruv ifølge henne selv ikke følte for å være det hun kalte en promotering av ukrainske politikere, sa hun nei til kontrakten, og hun fikk ikke delta i Eurovision.

UA:PBC prøvde i dagene etter å få andre og tredjeplassen til å delta, men da de svarte nei, valgte tv kanalen å trekke landets deltagelse fra Eurovision.

Selv om dette er provoserende for oss i Norge, hvor man ikke blander politikk inn i Melodi Grand Prix, er nok avhør av artister og kulturpersonligheter sett på som vanlig i Ukraina og Russland. Mange av Russlands største artister er fra Ukraina, og har forbindelser til begge land. Dermed er de i en vanskelig posisjon når det gjelder å for ekemsepel representere et av landene. Dette var også grunnen til at ukrainske Alekseev, som deltok for Hviterussland i 2018 heller valgte å delta i en nasjonal finale der, istedenfor sitt hjemland Ukraina.

Tiltross for den kjedelige situasjonen Maruv havnet i, har nok hennes karriere fått en virkelig boost. Mange Eurovision fans har trykket henne til sitt hjerte, og Maruv hadde nylig en konsert i Tel Aviv. Hun har uttalt at hun ønsker å delta i Eurovision 2020, men det er uklart for hvilket land.

Som nevnt i innledningen, kom det på fredag musikkvideo til låten Siren Song. Den er ganske heftig, slik som Maruv sine videoer og sceneopptredener er.

Gikk Ukraina glipp av en topp tre plassering i Tel Aviv i år? Hvem vet.

Tommy Hansen

ESC-skribent siden 2014, ansvar for Estland, Malta, Italia, Russland, Spania og Ungarn. Dekker også enkelte deler av MGP