Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

Blogg: Et schizofrent førsteinntrykk 2019

Av - lørdag, 16 mars 2019 22:54

Det spennende med Eurovision er hvordan inntrykk og impulser samles fra alle hjørner av Europa - og bortenfor - til en vennskapelig, men allikevel toneblodig og alvorlig konkurranse en gang årlig.

Musikk kan egentlig aldri bedømmes, fordi musikk er så subjektivt. Selvfølgelig kan musikk vurderes på kriterier som originalitet, utførselse og kvalitet - men til sjuende og sist er det faktisk du og som bestemmer hva vi liker. Undertegnende er lærer, i musikk til og med; Og noe av det jeg stadig understreker der er at vi skal ha respekt for hverandres musikksmak. Vi kan og skal ha ulike smaker og favoritter, men man skal aldri - aldri - rakke ned på noen som tilfeldigvis liker en låt som ikke enselv liker.

Jeg gjør det allikevel - i alle fall her. Og jeg gjør det vel vel vitende om jeg hvert eneste år vil slakte vinnerlåten, få en favoritt som jeg ikke overhørte disse første gangene. Og bli gapende undrende til hvorfor Makedonia nok en gang klarte å havarere en helt grei låt til helt på musikktrynet fra scenekanten.

Detet er i et startfelt forunderlig preget av "snill radio". Moderne, men samtidig litt fattigslig? Året er preget av dystre ballader, litt etno - og store kor.

Jeg tror i år vil scenfremførelse og stemme blir utrolig viktig for hvem som drar seieren i land, for det finnes ingen X-faktor i år. Selv om jeg ikke har likt noen av de tre foregående vinnerne (Ukraina, Portugal, Israel), har jeg allikevel sett denne faktoren. Det klarer jeg ikke i årets utgave.

Her er mine skrå blikk (merk i to ord), men allikevel helt ærlige inntrykk av årets 41 finalelåter etter et par, små gjennomlyttinger. De få låtene jeg har sett, er merket med stjerne:


 ALBANIA 2/6
Det hevdes visstnok at Albania lager både bredere og rettere moterveier enn her hjemme. For å si det slik, de lager i alle fall ikke bredere og rettere musikk.


ARMENIA 3/6
Denne dama høres både bestemt og litt sinna ut, men hun klekker ut et nokså greit refreng etter hvert som forklarer oss denne bestemtheten. Hun trener! En halvballade som jeg tror sender Armenia tilbake til finalen.


ASERBAJDSJAN 5/6
Aserne er tilbake i godt, gammelt spor. Her settes faktisk to av trendene for året med både "stort kor" og svake, hjemme-etniske elementer. Refrenget er blant årets sterkeste - og denne kan nå veldig høyt. Bra låt!


AUSTRALIA 2/6
Dette her starter lovende, men så knertes alt sammen i et sammensurium av Dollie de Luxe-opera, rytmer og en slags anthem-lignende avslutning. Fascinerende, men kanskje ikke så veldig bra?


BELGIA 1/6
Nok en fin start. Deretter skuffer Belgia stort i år med en låt som burde komme i lærebøkene for "Slik gjør man bare ikke". Ensidig, fantasiløst og uinspirert kjedelig.


DANMARK 4/6
Her kommer årets trudelutt! En snerten, liten sak i Espen Lind-klassen, som settes en karakter ned i et håpløst forsøk på å sjarmere noen naboer i sør med innskutte franske- og tyske linjer. Dessverre.


ESTLAND 4/6
Denne karen har hørt vel mye på et par av RIP Avciis country-EDM-spor, men dette er mer renspikka pop - og det hele bygges opp til en riktig så klekkelig og likandes låt.


FINLAND 2/6
En studie i kjedsomhet, og Darude blir mer Dar Borte i en forsøksvis moderne sak som bærer preg av at det er en grunn til at vi har ikke hørt mer fra denne kanten etter Sandstorm for snart 20 år siden.


FRANKRIKE* 3/6
Typisk fransk ballade som faktisk fungerer bedre på øret enn visuelt. Som fra flere land i år ødelegges inntrykket av man absolutt må ha inn noen helt unødvendige engelske/fremmedspråklige tekstlinjer. Alle hadde forstått Roi uansett. Dette er ærlig og ekte, men i sum ikke sterk nok.


GEORGIA 1/6
Her er det et helt lite drama, for herren som "synger" skal nemlig på do. Frasen "diarë" blir nemlig gjentatt med jevne mellomrom, og her har nok de fleste klosettdørene vært stengt over hele Georgia. Til slutt brøler han oppriktig ut i panikk fortvilelse, og høster stormende applaus fra hjemmepublikumet når dørene dramatisk åpner seg mot slutten av låta.


HELLAS 4/6
Hvem visste at Anastacia hadde reist til de greske breddegradene? Veldig ugresk, men denne powerballaden er bra nok til at det ikke spiller noen rolle. Midtveis var jeg faktisk opp på 5-tallet her, men låta holder ikke helt hva den lover det siste viktige minuttet.


HVITERUSSLAND 2/6
Det er for så vidt ikke noe galt i årets forsøksvise rytmiske bidrag fra Minsk. Og det er vel problemet. Alt blir så likt og intetsigende, at dette er noe man glemmer omtrent før det hele er satt i gang.


IRLAND 1/22
Hvorfor ikke 21? Eller 25 eller 28? Irland går rett i Belgia-fella og forsøker å sende en enkel og grei, komponert poplåt. Og feiler totalt.


ISLAND 3/6
Her spruter islendingene strake lavaveien tilbake til finalen i en sinna sak der Rammstein møter Enya. Det er som om småorkene fra Tolkien forsøker å forføre de vakre alvene i Myrkskog. Jeg er ikke helt overbevisst over denne hybriden, men det er noe her ...


ISRAEL 5/6
Hjemlandet kommer med den desidert sterkeste av de mer dramatiske balladene i år. Denne er piano- og faktisk tekstbasert og virker både vokalsterk og ekte. Noen vil kanskje si gammeldags, men også det er det rom for i denne konkurransen. Vakkert. Vi er alle "someone".


ITALIA 4/6
Her henter italierne inspirasjon over Middelhavet, og vi hører svake tunisikegyptiske elementer mellom de typiske italienske melodilinjene. Jeg er ikke helt overbevist, men det spennende gir låta bokstavelig en karakter bedre enn hva den kanskje strengt tatt burde ha fått.


KROATIA 1/6
Denne dramatiske sørpeballaden ... Ups, unnskyld. Men her ble jeg bare sint. Dette er bare så grenseløst irriterende at den faktisk fortjener akkurat det uttrykket. Og gjett om jeg ble i bedre humør når "engelsken" helt og selvfølgelig nautrlig plutselig ble erstattet av kroatisk! Rødt kort. Og det er mørkt ett!


KYPROS 3/6
Altså ... Fordi man fikk suksess i fjor, behøver vel ikke det å bety at man må sende samme låt i år? Låttittelen Replay er i så fall ingen dum ide. I sum allikevel ingen dum sak, men neppe noen vinnerkandidat.


LATVIA 2/6
Stemningsfull liten sak med svake 40-talls-referanser, som nesten går i Belgia/Irland-fella. Denne har derimot et eller annet naivt i seg som gjør at den slipper å havarere helt. Ikke noe mesterverk, men heller ikke helt ueffen.


LITAUEN 3/6
En slags rytmisk ballade. Litt for maskinell i uttrykket til å nå helt opp, men helt grei på alle måter. Om det er akkurat denne som vil nå opp blant lignende låter, er jeg derimot litt mer i tvil om.


MALTA 2/6
Ah! Jeg tok denne. Kypros gjorde det bra i fjor med rytmer og sceneshow (gjett om akkurat DET vil komme her!), så da følger middelhavsøy nummer to selvfølgelig etter den formelen. Sånn på øret ... Akkurat her er Kypros stadig et bedre musikalsk feriemål.


MOLDOVA 2/6
I fravær av spretne hjemmerytmer, sender Moldova i år en låt vi har hørt hvert eneste år. I denne balladen følges hver eneste formel vi noensinne har hørt i konkurransen det siste tiåret, og da blir resultatet enten hysterisk morsomt - eller som her: Kalkulert, kjipt og uinteressant.


MONTENEGRO 4/6
Dette høres ut som en amerikansk fredsballade anno 1986 blandet med hjemlige samplede trekkspill og noen fryktelige malplasserte synthlyder. Men på et forunderlig vis fungerer det, og i tillegg kan man faktisk huske refrenget.


NEDERLAND 5/6
Beviset for at man kan komme med noe som tilsynelatende ikke er helt umiddelbart, men allikevel eie noe både i stemme og melodi som vekker både oppmerksomhet og nysgjerrighet. Denne balladen er både up-to-date og vakker og vil trolig bare vokse seg større og større frem til maidagene.


NORD-MAKEDONIA 2/6
Navnebytte for Onkel forvirrede Mak. Og i år kan de for en gangs skyld neppe havarere en grei låt fra scenekanten, for det er denne tradisjonelle orkesterballaden ikke sterk nok til.


NORGE* 5/6
Vi vil skille oss ut i Tel Aviv som en av de få virkelige uptempo-bidragene. At låta har blitt en virkelig hit her hjemme, vitner også om at vi har virkelig har noe å komme med i år. Få orden på stemmebåndene og fremførelsen, så kan og vil dette gå veldig langt!


POLEN 5/6
Satser vi på joik, satser også Polen på tradisjonell vokal. Dette er tøft, uprentisiøst og annerledes. Litt repeterende, men helt på siden av alle andre låter i årets startfelt.


PORTUGAL 1/6
Portugal sender i år hele to låter til konkurransen. Det er selvsagt ikke lov. Landet løser dette ved å sample disse to låtene over hverandre, med et svært ... hva skal jeg si, interessant? ... resultat.


ROMANIA 2/6
Her er vi tilbake til ballademølja igjen. En låt uten substans eller "hook" og som garantert vil slite å nå gjennom lignende bidrag. Det er kanskje ikke dårlig, bare fullstendig liktlydende. Rett og slett i den berømmelige mølja.


RUSSLAND 4/6
Ballade også fra Russland, men de har tross alt en artist som både vil og kan levere. Denne lev(er)er også helt på kanten mellom det melodiøse og det dramatiske, men sistnevnte faktor er derimot med på å trekke hele helheten opp fra det gjennomsnittelige A4. Jeg tror kanskje ikke vil skal tilbake til Moskva i 2020, men jeg tror på mange poeng.


SAN MARINO ?/6
Jeg NEKTER å gi denne en score. For i tungsinnet som i år har rammet Europa (i denne sammenhengen), trenger vi en overdopet vitaminpille som dette. Det får bære eller briste, men Say Na Na Na!


SERBIA 3/6
Serberne forsetter å se innover og ikke utover. Her lyser det Balkan med stor B, og alt det dramatiske og såre er på plass i denne ... selvfølgelig er det en ballade! Sukk. Men, samtidig er det også noe ekte og oppriktig her, til tross for uttrykket, og jeg tror igjen Serbia kan bli det landet i regionen som vil forvare Balkan sånn noenlunde på resultattavla.


SLOVENIA 2/6
I en raffinert og stemningsfull produksjon, har Slovenia glemt det vikigste: En melodi som utvikler og fester seg. Den er hakket bedre enn kameratene Belgia/Irland, og er egentlig ikke helt håpløs selv om svært lite skjer i forunderlige lange tre minutter.


SPANIA 3/6
No vart det liv, ja. For en gangs skyld er Spania tilbake i ... Spania! Det er rytmisk og livat, men dessverre ikke så veldig melodiøst og fengende. Den berømmelige gnisten er rett og slett fraværende. Full fres blant publikum blir det riktignok, men jeg tror neppe det vil hagle inn poeng til spanjolene - heller ikke dette året.


STORBRITANNIA* 4/6
En slags oppdatert musikalballade som glir rett inn - og kanskje rett ut igjen? Her er "stort kor" tilbake, her veldig stort. Balladen er egentlig nokså ensformig og repetiv, men i år har britene en artist som vil levere. Det kan kanskje også redde flerfoldige poeng enn på mange år.


SVEITS 3/6
Sveis har plutselig funnet ut at det var en latinobølge i verdensdelen ved starten av tusenåret. Derfor er nok 2019 et helt riktig tidspunkt å henge seg på denne. Ikke en helt ugrei sak dette, men det er noe med kombinasjoen Sveits-latino-tekst her som skurrer.


SVERIGE* 3/6
Hadde det vært en annen artist her, kunne denne låten for undertegnede ha seilt opp som en av årets beste. Dessverre blir helheten i dette bare helt feil, av den grunn at jeg enkelt og greit ikke liker artisten. Vinner denne, tar jeg meg et Eurovison-sabbat-år!


TSJEKKIA 3/6
Her har tsjekkerne røvet til seg inspirasjon fra 80-tallet og navn som De Barge og Kool & the Gang. På sitt vis fungerer faktisk denne rytmiske saken, bortsett fra noen helt håpløse pratelinjer som kunne glidd fint inn i The Archie's cirka 1969 - men ikke i 2019!


TYSKLAND 4/6
Spilledåse!! Det liker jeg. Tyskland føler oppskriften fra i fjor om å fortelle noe, og lykkes nesten. Dette er selvfølgelig kalkulert helt inn til festet av svømmehuden til retrieveren min, og der må det av og til renskes nokså mye opp. Søstrene her kan derimot synge adskillig bedre enn både svømmehuden og retrieveren, og nå ble jeg oppriktig bekymret ovenfor meg selv hvordan jeg klarte å rote meg såpass bort. Kanskje fordi jeg var på nippet til å denne en 5-er?


UNGARN 3/6
Ingen vet hvor haren hopper sies det, og ingen vet hva Ungarn kommer med i Eurovision. I år går de "etno", og det er slett ikke så ille. Jeg har en følelse av at jeg har hørt dette før, men også en følelse av at jeg ønsker å høre dette igjen. Det er jo et godt tegn, er det ikke?

ØSTERRIKE 3/6
Jeg tror kanskje ikke Østerrike gjentar fjorårets bronseplasss. Nok en låt satt som "kvinnelig ballade". Denne er blant de mer stillverdige, og må jobbe voldsomt å overleve mellom alle andre liktlydene ballader.

Sist redigert søndag, 17 mars 2019 20:31