Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

Blogg: La oss mimre tilbake til 2009

Av - onsdag, 06 februar 2019 21:26
Blogg: La oss mimre tilbake til 2009 Foto: Eurovision.tv

I dag er det 100 dager til den store Eurovision-finalen i Tel Aviv. I den forbindelse kjører Eurovision og arrangørene en stor emneknaggkampanje, som heter #100DaysToEurovision. Under denne emneknaggen oppfordres fans og Eurovision-medier til å dele sine beste minner og øyeblikk de har hatt oppigjennom årene. Så hva passer vel bedre enn å gå ti år tilbake i tid, og ta en skikkelig mimrerunde med Eurovision 2009.

2009. Året da Russland og Moskva endelig skulle få vise verden og Europa hva de kunne komme opp med når de skulle arrangere verdens største musikkonkurranse. Det ble selvsagt ikke spart på noen ting. Eurovision ble holdt i Olimpiyskiy-arenaen, og hadde plass til 25000 tilskuere. Scenen var og er fortsatt den dag i dag den største som har vært i Eurovision. 30 prosent av verdens LED-skjermer gikk med til å bygge veggen bak, og budsjettet skal sies å ha vært opptil 300 millioner norske kroner. Det er hva man kaller gigantomani.

I gigantomaniens ånd, skulle selvsagt russisk tv ha hele fire programledere. To i semifinalene og to som skulle lede finalen. De som ledet finalen klarte det med glans, men det gikk verre med de som skulle lede semifinalene. De tullet, rotet og var mer opptatt av å ta på hverandre enn å lese resultater og gjøre jobben sin. Disse ble virkelig en av de store snakkisene i oppløpet til finalen.

En trend som så smått begynte i 2006 var å ha gjenstander man opptrådde i eller på med seg på scenen. I 2009 tok denne trenden virkelig av. Både Romania, Ukraina og Hellas hadde store installasjoner med seg som man la merke til.

Ukraina hadde den største, den såkalte monstermaskinen, som artisten Svetlana Loboda selv kalte den. I denne monstermaskinen svingte hun seg opp, ned og rundt og alle verdens veier. Med seg hadde hun korister på stylter og hun tilslutt trillet inn på et trommesett som sto på hjul. For å få råd til dette monsteret pansatte hun huset. I dag står monstermaskinen trygt forvart i garasjen til hennes far. Svetlana Loboda, som nå bruker artistnavnet Loboda, har siden 2009 blitt en av de mest populære og best betalte artistene i Russland. Dermed kan vi vel trygt anta at både huset og monstermaskinen er nedbetalt.

Romanias representant Elena Gheorge hadde med seg en diger trone av stein, som hun satt på i ca. 30 sekunder av starten på låten. Etter dette forsvant den i mørket og ble ikke sett mer siden. Jeg husker enda landets Head Of Delegation på nyhetene til NRK, der hun fortvilet seg over at tronen hadde sittet fast i flere dager i russisk toll.

Den siste installasjonen jeg ønsker å nevne, er kanskje den mest geniale og mest anvendelige scenegjenstanden Eurovision noensinne har sett. Den ser ut som en stiftemaskin eller et strykejern. På toppen har den et rullebånd med spenner, slik at man står trygt når båndet går frem eller tilbake. Installasjonen kan snus og vendes. Lokket kan heises opp, og inni er det plass til et flagg. Du forstår kanskje allerede hvilket land og bidag jeg snakker om? Det er selvsagt Hellas, og flagget inni var greskt. Hellas sendte Sákis Rouvás for andre gang, og han leverte et fyrverkeri av en fremføring spør du meg.

Favoritten før konkurransen var Norge. En veldig uvant situasjon kan man si. Utfordrere var Hellas, Frankrike og Tyrkia, og lille Island var vel også nevnt som en såkalt dark horse.

I en blå kjole pyntet med det som så ut som papirremser sang Yohanna fra Island Is It True. Det gikk nesten helt til topps, og de endte på en andreplass, slik de hadde gjort i Jerusalem ti år før.

island09

Frankrike stilte med en av sine aller største stjerner, nemlig Patricia Kaas, som tilslutt endte på en 8. plass. Hun hadde selv regnet med seieren og var nok skuffet når finalen er over. Men når du stiller med en kjedelig låt som begynner når den slutter, så er det kanskje ikke så rart. En 8. plass for Frankrike i 2009 var uansett ikke dårlig. Ikke før 2016 skulle de bli å finne i topp ti igjen, og før 2009, så var vel 2002 deres siste topp ti-plassering.

Tyrkia stilte med belgiskfødte Hadise, og hennes herlige etniske popballade Dum Tek Tek. Dette var en av mine store favoritter, og den har alt jeg ønsker i et Eurovision-bidrag. Flott koreografi, dansere, kul bakgrunn, flammer og fyrverkeri. Hadise stilte for anledningen uten sminke, da hun fikk smake på flammene under en prøve. Jeg husker også at det var en kontrovers mellom Nederland og Tyrkia. Tyrkia var nemlig tidlig ute i sin semifinale, mens Nederland var sist. Dermed mente tyrkerne at de burde få bytte plass med Nederland, siden sistnevnte var sjanseløs uansett. Snakk om å være frekk.

tyrkia09

Andre låter som fortjener å nevnes er for eksempel Russland. I en meget mørk og typisk russisk ballade, skriker ukrainskfødte Anastasiya Prikhodko etter mamma, eller Mamo, som låten heter. Det enda mer spesielle med dette bidraget er at hun står foran skjermer med bildet av seg selv. Mens hun synger blir portrettene av henne eldre og eldre. Fiffig teknologi.

Moldova stile med et herlig etnisk bidrag. Hora Di Moldova, er virkelig gøy! Nelly Ciobanu, hadde pantsatt huset og lånt masse penger for å komme seg til Eurovision. Men hvis hun gikk til finalen, så skulle den moldovske kringkasteren dekke utgiftene. Moldova gikk til finalen og Nelly sin lommebok kunne puste lettet ut.

Albania hadde to mimeartister og et romvesen med seg på scenen, Tyskland stile med Alex Swings and Oscar Sings kompanert av Dita Von Teese som gjorde seg til foran en bil.

Videre kan man nevne Sverige som stilte med operasanger Malena Ernman, Bosnia-Hercegovina med en flott balkansk ballade og Estland med et av sine beste bidrag i Randajad, dyktig fremført av Sandra Nuurmsalu.

Ja, til og med Storbritannia gjorde det bra i 2009. De kom på en femteplass, og ti år etter er det deres beste plassering. Før det måtte de se tilbake til 2002 for å finne sin siste topp ti-plassering. Låten var skrevet av Andrew Lloyd Webber, som holdt Jade med selskap på scenen, sittende bak et piano.

Vi kommer selvsagt ikke utenom å nevne Norges seier. For en flott kveld det ble! Jeg husker jeg satt i sofaen å ikke skjønte helt hva som skjedde når Norge ble oppropt til vinner. Virkelig fortjent til Alexander Rybak som selv skrev og komponerte Fairytale. Jeg lurer på om vi noensinne kommer til å oppleve et sånt øyeblikk igjen?

Noe jeg ikke vil oppleve igjen er i hvert fall Synnøve Svabø som kommentator. Og det er jeg nok garantert å få slippe.

Det har vært veldig mange gode Eurovision-minner for meg gjennom årene, men siden det er ti år siden Norges siste seier ønsket jeg å fremheve året 2009.

Hva er dine beste minner fra Eurovision? Del det med oss i escNorges diskusjonsforum på Facebook :).

 

Sist redigert torsdag, 07 februar 2019 11:09
Tommy Hansen

ESC-skribent siden 2014, ansvar for Estland, Malta, Italia, Russland, Spania og Ungarn. Dekker også enkelte deler av MGP