Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

Hvor ble de av? 1979 - Gali Atari & Milk & Honey

Av - onsdag, 19 oktober 2016 19:19

Noen få ble stjerner, andre hørte vi aldri noe mer til. Men samtlige vinnere av Eurovision har en historie. Vi tar en dykk inn i både det kjente og ukjente, der vi forsøker å finne ut hva som hendte med navn og artister etter en Eurovision-seier.

Året var 1979 og for første gang i historien skulle Israel og Jerusalem være vertskap for Eurovision Song Contest. Dette var et sterkt år, med mange bidrag, men det ble hjemmenasjonen selv som kunne feire når kvelden var omme. Israel hadde nemlig klart det få nasjoner før og etter fikk til: Nemlig å vinne på hjemmebane.

Det var Gali Atari og gruppen Milk & Honey som representerte Israel dette året. Med sangen Hallelujah sang de seg helt til topps av poengoversikten. Med 125 poeng var seieren et faktum. På andreplass kom Spania med 116 poeng, som faktisk ga fra seg seieren på grunn av rekkefølgen det ble stemt i.

Israel arrangerte ikke to finaler på rad på grunn av økonomien til kringkasteren IBA. Israel sto også over det påfølgende året grunnet en jødisk høytid som kolliderte med Eurovision.

Gali Atari var og er fortsatt en stor og kjent stjerne i Israel. Hun slo igjennom på 1970 tallet med sine to singler, den engelskspråkelige Give Love Away og hennes hebraiske låt Im Yesh Lecha Semesh(jeg er solen). Hun representerte Israel i World Popular Song Contest i Japan, og vant. Hun hadde derfor erfaring når hun slo seg sammen med Milk & Honey i 1979. Rundt 1975 gikk karrieren hennes saktere. Noen få singler ble utgitt, men ingen ble noen store salgsuksesser.

Hun hadde derimot suksess i to forskjellige musikkkonkurranser. I 1978 kom hun på tredjeplass i Israels utvelgelse til Eurovision. Året etter slo hun seg sammen med Milk & Honey og vant utvelgelsen og deretter Eurovision.

Etter konkurransen i 1979 fortsatte hun med gruppen i noen år. Flere singler ble utgitt og det ble også en del turneer. Vinnerlåten de vant med i Eurovision ble en suksess på listene i Europa.

I 1980 skilte hun lag med gruppen og fortsatte sin karriere som soloartist. Bruddet var ganske dramatisk, da det var et søksmål grunnet manglende betaling som lå bak. Saken ble ikke bedre av at Milk & Honey ansatte en ny kvinnelig vokalist, og utga flere av låtene som var tiltenkt Gali Atari.

Årene 1981 og 1986 utga Gali to nye album. Det siste i 1986 ble hennes største suksess. Det solgte hele 30000 kopier og førte til at Gali dro på sin første turne som soloartist. Mer populær enn noengang ble det hele to salgsuksesser til av albumene Tza'ad Echad Lifnei Hanahar og Bereshit, som kom i 1988.

1990 årene ble ikke like suksessfulle som det 80 tallet var for artisten. I 1991 kom hun med et nytt album som solgte godt, og i 1992 ble hun kåret til årets artist i Israel. I 1996 fødte hun en sønn.

I tiden etter 1996 har det blitt en del singler og album, men ingen av de har gjort seg særlig bemerket. I 2011 strandet et albumprosjekt for henne, og i 2014 kom hennes siste album.

I motsetning til Gali Atari som klarte å lage en stor suksessfull og stor karriere, kan ikke det samme sies for Milk & Honey. Som skrevet ga de ut en del singler med Gali Atari, men etter deres stygge brudd ble det så å si stille fra gruppen. De prøvde to ganger til å representere Israel i Eurovision.

Deres første forsøk var i 1981 med låten Serenada. Den havnet på fjerde plass. I 1989 prøvde de seg igjen med låten Ani`maim som havnet på åttende plass. Begge forsøkene ble gjort med den kvinnelige artisten Lea Lupatin.

Selv om de ikke har blitt kreditert for det var de med Yardena Arazi på scenen når hun representere Israel i 1988 med låten Ben Adam.

Sist redigert onsdag, 19 oktober 2016 21:39
Tommy Hansen

ESC-skribent siden 2014, ansvar for Estland, Malta, Italia, Russland, Spania og Ungarn. Dekker også enkelte deler av MGP