Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

Kommentar: Case Aserbajdsjan

Av - onsdag, 09 mai 2018 11:40

Helt siden debuten i 2008 har Aserbajdsjan smørt på med kraftulle låter, fengende refrenger og til dels spektakulere sceneshows. 

Og svenske låtskrivere!

Det har resultert i en rekke toppresultater, en seier i 2011 – og en ubrutt rekke opptredener i finalene.

I går ble det stopp.

Det skjedde etter fire helle labre resultater til landet å være (se grafikken i hovedbildet), der et par av disse har passert inn til finalen med et nødskrik.

Det er nesten påfallende at nedturen startet i 2013, et år da den litauiske nettsiden 15min avdekket et forsøk på å kjøpe seg stemmer via utdeling av mobilabonnement. Saken ble vel egentlig aldri avklart, og Aserbajdsjan og TV-kanalen İctimai slapp unna med en slags universell advarsel.

EBU innførte nemlig nye regler, der lignende tilfeller i fremtiden ville bli "belønnet" med tre års utestengelse fra konkurransen. I tillegg ble det utviklet strenge algoritmer i stemmesystemet, som skulle fange opp intensive telefonstemmer.

Om landets fem låter siden 2013 har vært så mye dårligere enn tidligere bidrag, skal ikke diskuteres her. Kanskje har landet enkelt og greit strandet litt i svenskepopen og ikke maktet å tenke ut nye musikalske idéer. Det har vært mye grei P4-pop de siste årene, uten at verken stemmegivere eller juryer har blitt så veldig imponert.

På den aserbajdsjanske TV-stasjonens hjemmesider nevnes ikke exiten akkurat med store bokstaver. Man må klikke seg nokså langt på sidene, for å finne en kort og nøytral artikkel om at det ikke gikk landets vei i år.

Om det spøker for deltakelse neste år fra Aserbajdsjans side, er vel tvilsomt. De har tradisjonelt sett på Eurovsion som et sted å markere seg ovenfor Europa, grunnet sine frynsede rykte politisk. Om de ikke da skulle ta en "Tyrkia", og trekker seg mot å henvise til en urettferdig juryordning.

Landet var forøvrig ikke det eneste av disse finalesikre landene som forsvant i går. Armenia og Hellas har bare i ett tilfelle hver tidligere, strandet i semifinalen. Begge disse er nå ute.

I morgen spekuleres det om vi kan vente et par nye skrell, når et par andre land med feilfri finalestatistikk skal i ilden: Verken Romania eller Russland har akkurat satt forhåndstipsene med storm foran morgendagens semifinale.

Kilder

Sist redigert onsdag, 09 mai 2018 12:24

Eivind Charlie M. Sætre

Har på escNorge vært med fra starten i 2009 og bidrar i dag som skribent og webmaster. Har i år ansvar for Frankrike, Storbritannia og Tyskland.