Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

Kommentar: Keiino vant fortjent, men ...

Av - mandag, 04 mars 2019 23:17
Kommentar: Keiino vant fortjent, men ... Alexander Gjørøy/escNorge

Lørdagens finale viste at NRK fortsetter den fine fremgangen fra de siste årene, ved å forbedre MGP som et show for TV-skjermene.

Borte er de til tider ubegripelige introfilmene, og ved siden av årets nye låter – har man også gjenopptatt tradisjonen ved det nostalgiske. I år var det fortjent Tor Endresen som stod for tur, en slags norsk popretro-trubadur som heldigvis vil huskes for svært mye annet enn fadesen i Dublin i 1997.

Kåre Magnus Bergh fremstår som en stødig og akkurat passe anonym vert for showet. Heidi Ruud Ellingsen virket hakket mer nervøs, men klarte til tide å skinne akkurat nok og gjennom til at hun bestod rollen.

Da var det verre med fyllekalaset fra Staysman. Greit å måle tempen fra en jublende MGP-fest, men det hele ble både for dumt og unødvendig denne gangen. NRK kan neppe ha noen særlige utfordringer ved fylle disse få minuttene med noe annet.

 Musikalsk var årets startfelt blant de sterkere det siste tiåret. Jeg ser noen hevder kanskje det sterkeste siden Rybak-året i 2009, men det denne skribenten ikke gå mer inn på akkurat her og nå. Men at enkelte bidrag hevet seg på scenen under lørdagens fremføringer, det er ikke bare en subjektiv mening.

At Chris Media og for eksempel Mørland forsvant tidlig ut, var kanskje fortjent. Ja, det var vel et poeng med dansere i begges fremføringer – men i alle fall kunne nok sistnevnte fint ha båret hele balladen alene, uten koreografien som aldri klarte å fremme balladen.

D’Sound hadde en grei låt, men et utmerket TV-show som slo overaskende fra seg. En billett i superduellene var helt fortjent. Sammen med Keiino og Adrian Jørgensen utgjorde de fortjent tre firedeler av den siste delen av showet. At Anna-Lisa Kumoji havnet der: Var dette et resultat av gode jurystemmer fra første runde? Hun havnet i alle fall desidert sist da gullfeltet var telt opp. Første rundes stemmetall avslørte NRK mandag.

Tallene i parantes viser stemmetallene fra de to siste rundene:
 

  1. Keiino – Spirit in the Sky – 98 324 (231 937)
  2. Adrian Jørgensen – The Bubble – 55 794 (162 608)
  3. D’Sound – Mr. Unicorn – 11 123
  4. Anna-Lisa Kumoji: Holla

Keiino var favoritter på forhånd, enkelt og greit fordi låt og bidrag hadde det lille ekstra denne gangen. Jovisst kan fire-fem toner minne om Finlands Monsters fra fjoråret, men denne moll-kombinasjonen går igjen i så mange låter – også i kunstmusikken – at det vel bare er oss innbitte ESC-fans som reagerer.

Derimot var fremførelsen av vinnerlåten – i motsetning til flere andre – en liten nedtur i forhold hva man hadde hørt på studioinnspillingen. Her må det jobbes frem mot Tel Aviv, både på koreografien og det vokale.

Skal man bedømme noe som helst fra hva disse internasjonale juryene valgte seg ut, kan det raskt sluttes til at det er fra TV-stemmerne vi i år må hente inn poeng.

Vi har flere ganger de siste årene hatt juryene med oss: I år, og litt som i fjor: Skal vi komme høyt i Tel Aviv, må det en solid fremføring til.

Det kan Keiino klare. For til finalen kommer vi. Resten er opp til trioen selv og NRK.

For det var riktig låt som vant.

Sist redigert mandag, 04 mars 2019 23:26