Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

1. april 2018 - 06:29

Neste års Eurovision kan havne på norsk jord selv uten Rybak-seier

Av
Jessica Mauboy fra Australia ligger stabilt i Topp 5 på oddsen og nevnes av flere som en sannsynlig vinner av ESC 2018. Det kan gjøre det ekstra morsomt å være norsk. Jessica Mauboy fra Australia ligger stabilt i Topp 5 på oddsen og nevnes av flere som en sannsynlig vinner av ESC 2018. Det kan gjøre det ekstra morsomt å være norsk. Foto: Sony Music

I August 2016 gjorde vi i escNorge et intervju med Kringkastingssjef Tor Gjermund Eriksen hvor han sa at det var et strategisk mål for NRK å vinne Eurovision innen få år. Dersom det går som mange tror, at Australia for første gang vinner konkurransen, så er NRK og Norge klar til å ta på seg å arrangere finalen. 

På grunn av tidssone og logistikk har det lenge vært slik at dersom Australia skulle vinne Eurovision Song Contest, så vil finalen bli arrangert et eller annet sted på europeisk jord. Det har lenge vært snakk om at Tyskland da vil ta arrangementet i samarbeid med australsk TV, men nå har Kringkastingssjef Tor Gjermund Eriksen og resten av ledelsen i NRK hevet seg rundt og meldt inn til Jon Ola Sand og resten av EBU at NRK vil være interessert i å arrangere finalen. EBU har derfor gjort avtale med NRK i tilfelle Australia skulle vinne.  Dette ble aktuelt siden den tyske kringkastere signaliserte at de ikke ønsker et arrangement av denne størrelsen nå, dersom ikke Tyskland vinner. Gjør de det, så vil det bli finale i Tyskland på vanlig måte. 

- Det er mulig jeg var litt naiv og trodde det var lettere å vinne Eurovision enn det har vist seg være. Derfor er dette en kjærkommen "snarvei" for å få Eurovision på norsk jord. Det vil skje i samarbeid med australsk TV og vi tror det vil gi mange spennende muligheter.

For å tydeliggjøre det globale perspektivet skal det visstnok være aktuelt å legge finalen til et av våre nordligste fylker. Det vil da bli mulig å spille på nord og sør på en spennende måte. Odd Arvid Strømstad i Dinamo Story, som var med å arrangere ESC i Norge i 2010, sier til escNorge på mail at Tromsø kan være et spennende alternativ, og at cruise-skip i havnen kan løse utfordringen med overnattingsplasser som kreves for et slikt arrangement. Strømstad tror dette vil kunne bli et eksotisk, spennende og vakkert arrangement.

Da Kringkastingssjefen i 2016 sa at det var et strategisk mål å vinne hele konkurransen, begrunnet han dette med at å arrangere en slik finale er et stort løft for kompetansen i NRK. Det setter Norge på kartet og vil skape interesse rundt merkevaren MGP. Da vi i escNorge spør om ikke dette vil gjøre at motivasjonen for å vinne Eurovision og få finalen til Norge "for egen maskin" lavere, svarer Eriksen at det alltid vil være mer stas å vinne med en låt som Norge er stolt av, enn å arrangere fordi andre har vunnet. Men at de ikke vil la denne sjansen gå fra seg dersom Australia skulle vinne. 

Eriksen skriver til slutt en SMS med smiletegn. 

- Dette er uansett kun en teoretisk problemstilling, for det er jo Rybak som skal vinne konkurransen! 

I år kan det være ekstra grunn for nordmenn til å stemme på Australia. For i år har vi dobbelt sjanse for å få arrangementet på norsk jord igjen. Enten Rybak vinner, eller Australia, så vil det blir Eurovision-finale i Norge. 

 

Sist redigert 28. april 2018 - 22:37
Anders Martinius Tangen

Anders M. Tangen har dekket Grand Prix stoff for NRK i flere år. Nå er han foredragsholder for næringslivet, og har sin egen Eurovisionblogg ved siden av å være redaktør for escNorge.net