Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

Trenger man egentlig utenlandske juryer i nasjonale finaler?

Av - fredag, 22 mars 2019 09:45
Trenger man egentlig utenlandske juryer i nasjonale finaler? Eurovision-world

 

En av de mest åpenbare trendene i nasjonale finaler de seneste årene er innslaget av utenlandske jurymedlemmer og jurygrupper.

Den mest vanlige bruken av disse «utlendingene» er å gi dem halvparten av makten, men andre varianter finnes.

I årets rumenske finale hadde de 6 som utgjorde den internasjonale 6/7-deler av makten, men andre ord 85,7% av makten.

Når så den låten som vant bare fikk 356 telefonstemmer og den låten den rumenske publikum likte best 4685 telefonstemmer så kan man skjønne at det blir reaksjoner.

I Norge har vi de siste årene hatt en versjon som gir de utenlandske juryene ikke så mye makt.

De har 50% av makten for å bestemme hvilke 4 låter som skal gå videre, men etter det blir de sendt på gangen og det norske folket bestemmer resten.

Jeg har ikke full kontroll over alle nasjonale finaler gjennom tidene, men lurer vel på om Norge var først uten med utenlandsk hjelp.

I det herrens år 1985 var det plateprodusenten Tony Visconti, Eurovision-vinneren Anne-Marie David, musikkforleggeren og ABBA-manageren Stikkan Andersson og BBC-dirigenten Ronniie Hazlehurst som hadde 4/9-deler av makten.

De huskes best for at de alle hadde Anita Skorgan og hennes bidrag «Karma» på topp og det var vel en del som lurte om vi hadde valgt feil bidrag.  

Så akkurat som i år var det folket som ville noe annerledes og at det at de stemte ned Anita og stemte opp Bobbysocks fikk jo en lykkelig slutt noe måneder senere i Göteborg.

Nå skal det sies at disse ekspertjurymedlemmene hadde Bobbysocks på henholdsvis 2 andreplasser og 2 tredjeplasser så de hjalp dem også til seieren i den norske finalen.

Ti år senere valgte NRK å ha en irsk jury som hadde 20% av makten.

De var en god hjelp for at «Nocturne» fremført av Secret Garden tok i land seieren, kanskje ikke så rart siden halve Secret Garden er irsk da.

Et annet land som har brukt utenlandske juryer en god stund nå er Sverige, første år var 2009.

En av hovedgrunnene til det var vel at de hadde heller dårlige resultater på slutten av forrige tiår.

Og etter 2010 så har jo Sverige gjort det glimrende og med to seire i beltet skal vel den internasjonale juryen ha litt takk for det.

Nå skal det sies at begge de to vinnerlåtene ikke tok rent bord hos den internasjonale juryene, noen årets svenske deltager derimot kan skryte av at han gjorde.

Så da kan man jo lure på om det er ett veldig godt tegn for John Lundvik eller om årets internasjonale jury bommet helt i år.

Det vil tidens vise, for jeg tror vel at herr Lundvik vil dra hjem fra Tel Aviv fornøyd.

Og det vil jeg vel tro også at vår deltager KEiiNO også vil gjøre.

For siden NRK ikke vil la oss vite hvordan den utenlandske juryen egentlig stemmer med unntak hvem de liker best kan det jo være at de egentlig vant den avstemmingen også.

Uansett, for å summere opp, hvis folket og den utenlandske juryen er samstemte er det ett godt tegn for låten man sender ut på ESC-tjeneste for landet.

Men, det hjelper ikke men noen som helst form for jury hvis de låtene i den nasjonale finalen de har å velge mellom ikke er av bra nok kvalitet.

Konklusjonen blir dermed at hvis låten er bra nok vil bare en utenlandske jury i grund bekrefte det og de er neppe bedre til å plukke en vinnerlåt enn folket som stemmer.

Morten Thomassen

Jeg har vært med siden Kiev og er i tillegg president i den norske Grand Prix-klubben og har vært på 25 internasjonale finaler.