Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

1957 - En tekkelig aften i Frankfurt

Av Eivind M. Sætre - tirsdag, 19 mai 2009 17:12

Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne 1957

3. MARS GROSSER SENDESAAL DES HESSISCHES RUNDFUNK - FRANKFURT, VEST-TYSKLAND

Vertinne: Anaid Plikjan

flagg

NEDERLAND

CORRY BROKKEN: Net als Toen

(Guus Jansen/Willy van Hemert)
Dirigent: Dolf van der Linden
cover
Tidenes andre Eurovision var det første året der juryene delte ut poengene per telefon - og det første året det såkalte tier-systemet brukt av juryene. Hvert lands jury hadde ti medlemmer, som hver ga sin stemme til sitt favorittbidrag.
 
Det var dermed også det første året med et scoreboard.

Danmark, Storbritannia og Østerrike debuterte, men bare førstnevnte opplevde noe i nærheten av suksess med sin tredjeplass.Storbritannias debut, med operatoner fra Patricia Bredin, var i hvertfall alt annet enn oppsiktsvekkende...
Bidragene var kanskje i enda større grad myntet rundt den store, franske balladen - og var forunderlige like der de ble fremført av herrer og kvinner i dress og ballkjoler. Noen unntak fantes heldigvis. Østterikes vågale Wohin, kleines Pony? var for eksempel en spretten sak i studioversjonen, men ble selvfølgelig dannet og høflig orkestrert for ikke å bli for støtende for det rekordhøye antallet av radiolyttere. For konkurransen var også dette året først og fremst et radioshow: TV-salget eksploderte først godt inne i 60-årene.
 
Storbritannias bidrag dette året er ennå i dag historiens korteste, mens Italias er tidenes lengste - hhv med sine lengder på 1.52 og 5.09. Dette førte til at EBU valgte å begrense et bidrag til de i dag velkjente tre minuttene, men i alle fall de kommende årgangene bar preg av at man så på dette som et omtrentlig utgangspunkt - og ikke en spikret regel.
 
1957 la også grunnlaget for et par andre viktige innføringer, som man kjenner igjen også i dag. Juryene ble innført, og disse delte ut poeng hjemme fra deltakerlandene via knitrende telefonlinjer. Dette systemet ved å gi fortløpende poeng direkte, stammet visstnok fra britenes hjemlige finale: Festival Of British Popular Songs - og BBCs inntreden i konkurransen. En "verre" start kunne knapt systemet ha fått, da Nederland suste fra allerede fra start og gjorde avstemningen alt annet enn spennende.
 
Året sørget også for Nordens debut i showet, da Danmark debuterte med et aldri så lite skandaleskyss - men også med Skandinavias beste plassering til danskene selv vant seks år senere.
 
Få av artistene som stod på scenen i Frankfurt, kunne vel sies å være blant de største navnene fra sine respektive hjemland. Unntaket var foruten 1956 Lys Assia, nok Belgias Bobbejaan Schoepen som i flere tiår var blant landets mest populære navn i musikkbransjen.
 
En stor slager, en hit, hadde imiidlertid ikke kommet fra de første utgavene av Eurovision - men den skulle komme til de grader i året som kom.

introstagehost winner scoreboard
plakat 1957
poeng 1957grafisk land 1957grafisk sum 1957btet 1957b
Tetstriden: Tidenes første avstemning ble alt annet enn spennende. Grafen viser utviklingen for topp 5 jury for jury.
Lest 5117 ganger Sist redigert onsdag, 10 oktober 2018 20:59