Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

1959 - En grå onsdag i Cannes

Av Eivind M. Sætre - tirsdag, 26 mai 2009 16:00

Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne 1959

11. MARS PALAIS DES FESTIVALS - CANNES, FRANKRIKE

Vertinne: Jacqueline Joubert

 

flagg

NEDERLAND

TEDDY SCHOLTEN: Een beetje

(Dick Schallies/Willy van Hemert)
Dirigent: Dolf van der Linden

Nederland vant for andre gang på tre år - og atpåtil med samme tekstforfatter som i 1957. Een beetje var en betydelig raskere sak enn de tre første vinnerne, men igjen ble det vel ikke akkurat noen slager ut av seieren.

Det sørget derimot Italias Domenico Mougno for - igjen. Han var tilbake for andre året på rappen, og årets låt het Piove. . Den ble nok en stor slager for italieneren, men kunne ikke på noen måte følge opp suksessen fra fjoråret. Men den entret Billboard - så vidt det var.
11 nasjoner bidro i Cannes - ny rekord. Luxembourg slet økonomisk og holdt seg hjemme, men Monaco gjorde sin debut og Storbritannia entret igjen showet.
Britene har siden deltatt i hver eneste finale, noe som er rekord. Sing Little Birdie med Pearl Carr & Teddy Johnson var en munter, liten up-tempo sak. Og den ble Storbritannias første av i alt femten sølv-plasseringer.
Når man hører låtene fra '59 i ettertid, må man nesten begynne å lure på hva enkelte land tenkte på. For de som er på jakt etter det absolutt særegne, kan trygt et søk etter f.eks. Monacos og Østerrikes bidrag gjøre susen på YouTube. Det virker som om TV-stasjonene ennå var i villrede om hva slags låter som kunne vekke juryenes interesse, men som kalypsoen fra Østerrike viste: Noen land var i alle fall inne på tanken om å forsøke noe nytt utenom franske og trygge chansons.
 
Dette året kuttet man juryene til kun amatører, kanskje for å gjenspeile folk flests musikksmak? At det var finalens muntreste bidrag som da vant, var kanskje ikke så overraskende.
Ellers var jurysystemet som årgangene forut, ti medlemmer i hvert land som kastet sin stemme til sin favorittlåt.
 
Blant navnene på scenen i Cannes, kjente man igjen danskenes Birthe Wilke fra 1957-finalen. Belgias Bob Benny skulle selv nordmenn få se siden, mens Frankrike sendte Jacques Pills, som kanskje var mer kjent som eksherren til Edith Piaf. Året etter entret hans datter Jacqueline Boyer scenen for Frankrike,
 
Og med hennes seier, kom omsider også konkurransens første vinnerlåt som også ble en slager.
 

introstagehostscoreboardwinner


plakat 1959
poeng 1959
grafiskpoeng 1959
grafisk sum 1959
grafisk tet 1959
Tetkampen: Det som så ut til å bli en duell mellom Sveits og Storbritannia, fikk et skudd for baugen da Italia kastet ikke mindre enn 7 poeng til Nederland. Det ble imidlertid en viss spenning før siste land avga stemmene, da danskene valgte glatt å overse vinnerlåten.

 

Lest 4836 ganger Sist redigert onsdag, 10 oktober 2018 21:09