Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

Russisk juryskandale i anmarsj? EBU etterforsker

Av - tirsdag, 10 mai 2016 07:51

Juryen i Russland filmet i går kveld deler av sin poenggivning, og la ut på appen Periscope. Også Nederland og Armenias fremførelser ble vist på appen, noe som bryter med EBU sine regler. 

Det er ikke kjent hvorfor et medlem av den russiske juryen la ut denne videoen på Periscope, da reglene bør være lette å forstå. Avstemningen skal være lukket, det er ikke lov å diskutere bidraget med de andre i juryen og de detaljerte resultatene skal ikke vises frem før etter finalen i Eurovision. 

Her er noe av det som kom frem i videoen som ikke tegner bra for den russiske juryen:

- Kameraet zoomet inn på stemmeskjemaet til ett av jurymedlemmene der hun eller han hadde krysset positivt for noen land og negativt for noen. Stemmene til hvert enkelt jurymedlem skal være ukjent til etter ESC.

- En av deltakerne uttalte at mannen var armensk og at hun dermed "måtte jo like Armenia".

- De diskuterte bidragene sammen, noe som egentlig er et regelbrudd da stemmene skal være individuelle vurderinger. Dette er nok det som er et rent regelbrudd.

- Viste litt uprofesjonell holdning ved å sitte på mobilen underveis, fulgte ikke ordentlig med på bidragene og var mer opptatt av å prate med hverandre. Dette kan såklart være tilfeldig og for alt vi vet ser de semifinalen flere ganger før de gir poeng, eller de har hørt låtene på forhånd.

EBU har sagt på twitter at de er klar over hendelsen og at hendelsen er under etterforskning. En konklusjon er ventet i ettermiddag.

Dette er ikke første gang i historien at det er skandaler fra juryenes arbeid. Tidligere har det blitt bevist at juryene i Georgia og Montenegro har samarbeidet om poengene, noe som heller ikke er lov. 

Juryordningen har tidligere blitt fjernet grunnet mange spekulasjoner og rykter om korrupsjon. Ordningen ble innført igjen i 2009 etter at mange land hadde sett seg lei på diaspora og nabostemming. 

Sist redigert tirsdag, 10 mai 2016 10:46