Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

11. mai 2014 - 10:00

ESC-finalen 2014 – oppsummering og resultater

Av

Eurovision Song Contest 2014 er avsluttet, og til manges jubel – og noens ergrelse – stod Østerrikes omdiskuterte deltaker Conchita Wurst igjen som vinner med balladen 'Rise Like a Phoenix'. Norge kan for sin del være godt fornøyd med en solid 8. plass i finalefeltet.

Det var et tvers igjennom profesjonelt og strømlinjeformet show danske DR kunne presentere for Europa i går kveld, og de la virkelig til rette for at de 26 deltakerne på startstreken kunne få yte sitt maksimale på scenen. Flotte Mariya fra Ukraina var første kvinne ut med sitt forføreriske blikk og sin medbrakte ledsager springende i et stort hamsterhjul, og deretter gikk det slag i slag via aserbajdsjanske trapesartister, rumenske hologrammer, montenegrinsk rulleskøytedans, greske trampoliner og russiske dumpehusker til britiske Molly, som fikk avslutte showet i sitt «huleboer-kostyme».

Som mange hadde spådd på forhånd ble avstemningen en spennende affære, der flere land vekslet på å lede gjennom de innledende rundene. Etter hvert skilte imidlertid fem land seg ut, og det ble klart at seieren kom til å stå mellom Armenia, Østerrike, Sverige, Ungarn og Nederland. Omtrent midtveis i avstemningen gjorde så Østerrike et rykk som ingen klarte å svare på, selv om Nederland kom farlig nær ved et par anledninger. Men med tre juryer igjen var utfallet klart, og programlederne kunne utrope en himmelfallen Conchita Wurst og Østerrike til vinner av ESC 2014.


Den endelige resultatlisten ble seende slik ut:

1) ØSTERRIKE – Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix – 290 p.
2) NEDERLAND – The Common Linnets – Calm After the Storm – 238 p.
3) SVERIGE – Sanna Nielsen – Undo – 218 p.
4) ARMENIA – Aram MP3 – Not Alone – 174 p.
5) UNGARN – András Kállay-Saunders – Running – 143 p.
6) UKRAINA – Mariya Yaremchuk – Tick-Tock – 113 p.
7) RUSSLAND – Tomalchevy Sisters – Shine – 89 p.
8) NORGE – Carl Espen – Silent Storm – 88 p.
9) DANMARK – Basim – Cliché Love Song – 74 p.
10) SPANIA – Ruth Lorenzo – Dancing in the Rain – 74 p.

11) FINLAND – 72 p.
12) ROMANIA – 72 p.
13) SVEITS – 64 p.
14) POLEN – 62 p.
15) ISLAND – 58 p.
16) HVITERUSSLAND – 43 p.
17) STORBRITANNIA – 40 p.
18) TYSKLAND – 39 p.
19) MONTENEGRO – 37 p.
20) HELLAS – 35 p.
21) ITALIA – 33 p.
22) ASERBAJDSJAN – 33 p.
23) MALTA – 32 p.
24) SAN MARINO – 14 p.
25) SLOVENIA – 9 p.
26) FRANKRIKE – 2 p.

graf 2014


Seierspallen i årets finale ble altså helt vest-europeisk for første gang siden 1999, da Sverige, Island og Tyskland la beslag på de tre øverste plassene. Med Conchita Wursts overbevisende seier i årets finale tok Østerrike sin andre seier i ESC – den første kom så langt tilbake som i 1966, da Udo Jürgens sang Merci Cherie til topps – og faktisk kun sin andre pallplassering noensinne. Bortsett fra '66-seieren har de nemlig aldri nådd høyere enn en 5. plass før i går.

Også Nederland og countryduoen The Common Linnets hadde grunn til å juble for sin andreplass – det var landets tredje 2. plass totalt, deres første pallplass siden Teach-In tok hjem seieren i 1975, og en strålende forbedring av Anouks 9. plass fra i fjor. En annen som innfridde var forhåndsfavoritten Sanna Nielsen fra Sverige, som sang powerballaden Undo til en knallsterk 3. plass og dermed befestet 'söta brors' rykte som ESC-stormakt. Dette var svenskenes tredje pallplassering på fire år og deres sjette 3. plass totalt.

sanna final

 

For Norges vedkommende må Carl Espens 8. plass sies å være et særdeles hederlig resultat som det skal godt gjøres å være misfornøyd med. Etter å ha falt noe på oddsen i de siste ukene gjorde vår mann en solid opptreden i finalen og kammet hjem respektable 88 poeng, deriblant en 10-poenger fra Nederland, og vi fikk poeng av 20 av de 37 landene som stemte. 8. plassen er vårt 16. beste resultat gjennom tidene, noe man slett ikke skal rynke på nesen av med tanke på at vi har deltatt hele 53 ganger.

Andre land som må sies å kunne være fornøyd med gårsdagens resultat er Armenia, som tangerte sitt beste resultat gjennom tidene, og Ungarn, som fikk sitt nest beste resultat noensinne og sin andre topp 10-plassering på rad. Ukraina og Russland gjorde nok en gang en meget sterk innsats med sin 6. respektive 7. plass; Spania gjentok den gode 10. plassen de fikk for to år siden, mens vertslandet Danmark fikk sin fjerde topp 10-plassering på fem år og sikkert trekker et lettelsens sukk over at de slipper å stille som vertsnasjon to år på rad. Norden gjorde det for øvrig jevnt over godt i årets finale, med Finland på en 11. plass og Island på en 15.

basim final

 

I den andre enden av poengtavlen finner vi flere oppsiktsvekkende resultater. Frankrike havnet aller sist i finalen, noe som aldri har skjedd før i ESC-historien. Forhåndsfavoritten Storbritannia floppet også med sin skuffende 17. plass, mens Eurovision-stormakter som Hellas og Aserbajdsjan fikk stygge skraper i sin ellers så skinnende statistikk med henholdsvis 20. og 22. plass. 19. plassen til den klassiske Balkan-balladen fra Montenegro er også overraskende svakt, mens Italia, som har tre topp 10-plasseringer på rad etter sin tilbakekomst, kun ble nummer 21 i går. Om dette fører til at landet rasler med sablene og truer med å trekke seg fra konkurransen igjen, skal bli interessant å se.

Nå blir det altså Wien som skal stille som vertsby for Eurovision Song Contest 2015, en oppgave denne historiske musikkbyen sikkert vil løse med glans. Så blir det også spennende å se hvilken effekt Conchita Wursts seier får for ESC i tiden fremover – vil det bli en økning av de såkalte «gimmick-bidragene» som florerte i perioden 2005-2008, eller er det faktum at en ballade av denne typen gikk av med seieren tvert imot et tegn på at musikalitet og stemmeprakt kan få enda sterkere betydning heretter?

 

Uansett utfallet av det spørsmålet gjenstår det i dag bare å takke København, DR og danskene for et flott gjennomført arrangement og ønske alle på gjensyn i Wien til neste år.

 

Sist redigert 10. juni 2014 - 06:06