Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

20. august 2014 - 14:12

Kampen om regningen i København fortsætter hastigt!

Av
Kampen om regningen i København fortsætter hastigt! DR.dk ©stock.xchng

Knapt var tasterne blevet kolde ved den sidste artikel om "kampen om regningen i København", før der kom skred i udviklingen, og sagen er på mange måder rullet langt siden da.

 

I skrivende stund sidst, havde Overborgmester (København) Frank Jensen (S (Socialdemokraterne)) afvist at give flere penge til projektet, og henviste til at det var en sag mellem Wonderful Copenhagen og Danmarks Radio (DR). Regionsrådsformand Sofie Hæstorp Andersen (S) forsøgte på daværende tidspunkt at komme Wonderful Copenhagen til undsætning, da DR stod fast i at de havde overholdt alt i kontrakten, det var projektselskabet med bl.a. Wonderful Copenhagen, Region Hovedstaden og Københavns Kommune, som skulle finde de manglende millioner frem af bankboksene.

 

Hele kampen bunder i at regningen for B&W-Hallerne og den indvendige opbygning, er løbet op i at koste 3 gange så meget, som man oprindeligt havde ventet. DR fastholder til kontrakten der fastslår, at projektselskabet er ansvarlige for at sikre stedet og dets opbygning, hvorimod DR er ansvarlige for at afvikle og afholde selve tv-showet og det som går ind under dette.

 

Men hvad er fakta egentligt på det hele – Wonderful Copenhagen er en gammel fond/organisation, som er stiftet for at sikre en øget turisme i København og hovedstadsområdet. De havde i 2013 indtægter DKK 190 mio., hvoraf DKK 41 mio. kom fra Region Hovedstaden. Pengene bruges bl.a. på markedsføring for at sikre turisterne, men også til projekter som kan hjælpe til dette, deriblandt ESC 2014, som naturligvis var et kæmpe vindue ud til Europa og adskillige lande udenfor for vores kontinent.

 

Nogen af årsagerne til at regningerne kom til at vælte ind med større beløb end først antaget er bl.a.:

  • DR valgte under opbygningen af B&W-Hallerne at ændre stedet for scenen, dette bl.a. for at få plads til flest mulige publikummer i salen.
  • Ved flytningen af scenen blev der ændret i hvad der så var plads til af faciliteter i hallerne, derfor måtte man etablere den 13.000 kvadratmeter store teltby udenfor hallerne på Refshaleøen,den store teltby gjorde at der også skulle sikres ekstra: vand, varme, kloakering, WiFi, el, osv. Under opbygningen af telbyen fejede stormen "Carl" indover den danske hovedstad, og krævede genopbygning af en del af teltbyen.
  • Grundet flere forsinkelser af opbygningen af B&W-Hallerne og telbyen, måtte DR flytte ind i hallerne før de var færdige, dette krævede bl.a. øgede udgifter til opvarmning og rengøring.
  • Man havde i forbindelse med opbygningen og sikringen af hallerne satset på en del frivilligt arbejde, men dette blev blokeret af fagforeninger og myndighederne, hvilket naturligvis gav ekstra regning på den konto, så de professionelle arbejdere kunne træde til.
  • De bærende søjler inde i hallerne måtte fjernes for at sikre det bedste show, men dette blev meget dyrere end ventet, faktuelt en af de største ændringer i økonomien der blev lavet.

 

Straks efter at vi havde skrevet den sidste artikel, meldte flere folketingsmedlemmer sig ind i kampen, og påkrævede at der kom en rigsretsundersøgelse, hvilket fik DR til at gå væk fra at det var ansvarlige for ESC 2014 Pernille Gaardbo som udtalte sig, og herefter blev det DR's Generaldirektør, Maria Rørbye Rønn som tog udtalelserne til pressen. Medens at Københavns Kommune valgte helt at holde sig udenom diskussionerne, valgte Region Hovedstaden med Sofie Hæstorp Andersen (S) stadig at finde en løsning, og ikke mindst at få hjulpet Wonderful Copenhagen på bedste vis.

 

Mens at DR stod fast på deres ikke eksisterende ansvar for den stående regning, fik de uventet hjælp fra den danske Kulturminister, Marianne Jelved (B (Radikale Venstre)). For i hele kampen kom det nu frem, at små 14 dage før showet skulle stå, var Wonderful Copenhagen løbet tør for penge, og for at sikre arrangementet og showet i København, valgte DR at lave et lån til Wonderful Copenhagen, og netop dette lån var årsagen til at Folketingsmedlemmerne ville have en rigsretsundersøgelse, da de mente at lånet var ulovligt.

 

Kulturminister Marianne Jelved (B) slog herefter fast, at det eneste rigtige var, at DR havde valgt at give lånet til Projektselskabet/ Wonderful Copenhagen, da det var helt utænkeligt at aflyse showet så tæt på dateline. Kulturministeren henviser til: "- DR har indgået kontrakt med staten om at levere programvirksomhed. Hvis DR kommer i en situation, hvor det ikke kan lade sig gøre, så skal DR begrænse sit tab og få forsøge at overholde sine forpligtelser, så programvirksomheden kan finde sted". Hun understreger derudover, at DR har taget den rente (jf. EU-Kommissionens fastsatte minimumsrente for lån til virksomheder) de lovmæssigt skal, så lånet er ganske som loven foreskriver.

 

Kulturminister Marianne Jelved (B) henviser til at DR bør offentligt gøre den underskrevet kontrakt, så der ikke længere er tvivl fra nogens sider, og så sagen snart kan blive lukket. DR's Generaldirektør henviser til, at Rigsrevisionen allerede har forespurgt til kontrakten. DR valgte efterfølgende at lægge en 9 sider lang redegørelse af hele sagen ud på deres hjemmeside, hvor de i træk gør rede for hvad der faktuelt er sket i sagen, samt årsagen for valg af København og B&W-Hallerne som sted. Se redegørelsen: Her.

 

Alle problemerne fra Wonderful Copenhagens side gjorde, at tidligere underdirektør hos Wonderful Copenhagen og direktør i Projektselskabet, Martin Bender blev fyret. Efterfølgende har formanden for Projektselskabets bestyrelse, Michael Metz Mørch valgt at trække sig fra posten, ligeledes grundet det store rod der var i økonomien hos dem.

 

Af det lån som Wonderful Copenhagen lånte hos DR, har Region Hovedstaden nu valgt at komme dem til undsætning. Af de DKK 58 mio. der mangler at blive betalt tilbage, har man nu valgt at give DKK 46 mio. hvorimod at Wonderful Copnehagen selv skal finde de resterende DKK 12 mio. Sofie Hæstorp Andersen oplyser at det beløbet gør, at tilskuddet fra Region Hovedstaden til Wonderful Copenhagen vil ske via reduktion af de næste 7 år, men at Wonderful Copenhagen stadig bør kunne holde den normale standard i deres virke i perioden. De ønskede samtidig at få en fra Region Hovedstaden ind som ny bestyrelses formand, men den udpegede person, Per Seerup (S), ønsker ikke dette, og henviser til at det bør være en fra erhvervslivet.

 

Når og hvis der kommer yderligere nyt i sagen, vender vi naturligvis snarest muligt tilbage med nyhederne derom.

 

Kilder: DR.dk + DR.dk + DR.dk + TV2-Lorry.dk + TV2.dk

Sist redigert 20. august 2014 - 14:32