Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

Kan bli slutt på «F.Y.R. Macedonia» i Eurovision

Av - onsdag, 13 juni 2018 10:59
NYTT NAVN: Neste år er det ikke sikkert «F.Y.R. Macedonia» vil stå på skjermen før og under Makedonias bidrag. NYTT NAVN: Neste år er det ikke sikkert «F.Y.R. Macedonia» vil stå på skjermen før og under Makedonias bidrag. Foto: Skjermdump / Eurovision Song Contest / YouTube

Makedonia og Hellas er enige om å avslutte navnestriden, som trolig resulterer i at Makedonia bytter navn.

Striden om navnet Makedonia oppstod i 1991 da Jugoslavia gikk i oppløsning. Republikken Makedonia tok navnet Makedonia, men nord i Hellas, mot grensen til Republikken Makedonia, finnes det allerede et område som heter Makedonía. I 27 år har landene vært uenig om bruken av navnet, og Hellas har krevd at Republikken Makedonia finner seg et annet navn. Nå ser det ut til å skje. Makedonias og Hellas statsministre ble tirsdag enige om en løsning, det melder NRK. Republikken Makedonia bytter navn til Nord-Makedonia. 

For at navnebyttet skal bli godkjent må de folkevalgte godkjenne forslaget, men både i Hellas og Makedonia har flere gått imot navnebyttet. Skulle navnet bli godkjent vil det bety slutten på F.Y.R. Macedonia på skjermen når den makedonske representanten fremfører sitt bidrag i Eurovision, og programlederne vil ikke lenger si the Former Yugoslav Republic of Macedonia om Makedonia skulle gå videre til finalen eller få tolv poeng under poengutdelingen.

Helt siden debuten i 1998 har Makedonia blitt presentert som F.Y.R. Macedonia eller FYR Macedonia. Med ett unntak. I 2006 ble konkurransen arrangert i Hellas, og Makedonia ble presentert som the Former Yugoslav Republic of Macedonia. På norsk er navnet Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia eller bare Makedonia.

Om Makedonias og Hellas statsministre får bestemme blir det Nord-Makedonia, eller North Macedonia på skjermen i mai neste år.

 

Sist redigert onsdag, 13 juni 2018 11:59
Alexander Gjørøy

Har vært med i escNorge siden våren 2016, og er i dag redaktør og har hovedansvar for Hellas, Kypros og San Marino.