Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

Ti år med Romania. Hvem er din favoritt? Stem her

Av - torsdag, 11 juli 2019 21:22

Ti år med Eurovision har gått. I dag tar vi for oss Romania sine bidrag fra 2010 til 2019. Se, hør og gjennopplev de igjen her, og husk å stemme i pollen nederst i saken.

Romania debuterte i Eurovision i 1994, og har deltatt 20 ganger, og vært i 18 finaler.

I 2010 var det norske Ovi, som representerte Romania sammen med Paula Seling. Deres låt Playing With Fire havnet på en flott tredjeplass i finalen, og en fjerdeplass i semifinalen.

I 2011 deltok gruppen Hotel FM for landet med låten Change. Da ble det en fjerdeplass i semifinalen og en syttendeplass i finalen.

I 2012 ble det spanske rytmer og språk da gruppen Mandinga deltok for Romania. Låten Zaleilah ble nummer tre i sin semifinale og nummer tolv i finalen.

2013 deltok operatenoren Cezar med låten Its My Life. Han ble nummer fem i semifinalen, og nummer tretten i finalen.

I København i 2014 prøvde Ovi & Paula seg igjen i Eurovision, denne gangen med låten Miracle. Det gikk ikke like bra som i 2010. De ble nummer to i sin semifinale, og tolv i finalen.

I 2015 var det klart for det første rumenskspråkelige bidraget siden 2008 for Romania. De La Capat(Å begynne på nytt), fremført av Voltaj, ble nummer fem i sin semifinale og nummer femten i finalen.

2016 ble et sort hull for Romania. Ovidiu Anton vant den nasjonale finalen i landet med låten Moment Of Silence, men bare en måned før prøvene ble Romania diskvalifisert fra konkurransen. Grunnen var at den rumenske kringkasteren TVR skyldte EBU penger som de ikke hadde betalt. Ovidiu ble tilbudt å delta sammen med Moldova og fremføre deres bidrag som en duett, men takket nei til dette. Selv om låten aldri nådde Stockholm, så har jeg alikevel valgt å inkludere den i denne oppsummeringen.

Året er 2017 og Ukraina og Kiev er vertskap for Eurovision. Gjeldsproblemene til TVR er et tilbakelagt kapittel, og Romania er igjen med i det gode selskap. Til Kiev sender landet Ilinca Ft. Alex Florea med låten Yodel It. De ble nummer seks i semifinalen, og nummer syv i finalen, Romanias beste plassering siden 2010, og hittil deres siste topp ti plassering.

2018 og til Lisboa sender Romania gruppen The Humans og Goodbye. Dette ble et kort Eurovision for Romania, som ikke gikk videre til finalen siden semifinalene ble innført. Dermed ble Romanias gode kvalifiseringsstatistikk ødelagt. Goodbye endte på en ellevte plass i semifinalen.

Så har vi kommet til årets konkurranse. Skremt av å ikke gå til finalen, hadde Romania virkelig satset hardt for å kvalifisere seg i år. Ester Peony og hennes On A Sunday, fikk et rekordstort budsjett på 100000 euro. Dessverre holdt det heller ikke i 2019, og Romania måtte stå over to finaler på rad. Ester havnet på en trettende plass i sin semifinale.

Hva er ditt rumenske favorittbidrag fra 2010 til 2019?

 

 

Tommy Hansen

ESC-skribent siden 2014, ansvar for Estland, Malta, Italia, Russland, Spania og Ungarn. Dekker også enkelte deler av MGP