Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

7. mai 2018 - 11:30

Derfor deltar Israel i Eurovision

Av
ANDRE PRØVE: Israels Netta øver på å fremføre «Toy» i Lisboa. ANDRE PRØVE: Israels Netta øver på å fremføre «Toy» i Lisboa. Foto: Andres Putting / Eurovision.tv

Israel har deltatt i Eurovision siden 1973, Marokko debuterte i 1980 og Australia har vært med siden 2015. Men hvorfor kan land utenfor Europa delta?

Alle de 56 medlemslandene i Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) kan delta. For å bli medlem i EBU må landet være medlem i Europarådet eller ligge innenfor det europeiske kringkastingsområdet. I vest går grensen ved den vestlige grensen til Region 1 (se kart, linje merket med B), i øst går grensen ved 40° øst og i sør går grensen ved 30° nord. I øst og sør går grensen gjennom Irak, Jordan, Syria, Tyrkia, Ukraina, Marokko, Algerie, Tunisia, Libanon, Libya, Egypt og Saudi-Arabia. Alle disse landene er inkludert i det europeiske kringkastingsområdet. Det er også Armenia, Aserbajdsjan og Georgia som ligger helt utenfor denne avgrensningen. 

den internasjonale telekommunikasjonunionen

Foto: Skjermdump fra Den internasjonale telekommunikasjonsunionens artikkel 5

Israel ligger innenfor denne avgrensningen, omtrent 31 grader nord og 35 grader øst, og det er derfor landet i år kan sende storfavoritten Netta til Lisboa. 

Ikke forbeholdt Europa
Hadde Eurovision kun vært forbeholdt europeiske land kunne verken Israel, Armenia eller Kypros deltatt, men alle ligger innenfor det europeiske kringkastingsområdet. Det gjør også Marokko, som debuterte i 1980. Og i 1977 og 2005 meldte henholdsvis Tunisia og Libanon seg på i Eurovision. Tunisia debuterte aldri med startnummer fire, og Libanons Aline Lahoud fikk aldri fremføre «Quand tout s'enfuit», selv om låten var med på det offisielle albumet i 2005.

I tillegg til Marokko, Tunisia og Libanon kan Algerie, Libya og Egypt delta i Eurovision om de skulle ønske det. På samme måte som Israel, Armenia og Kypros ligger disse landene innenfor det europeiske kringkastingsområdet, selv om ingen av landene er geografisk plassert i Europa.

India, Brasil eller Hongkong?
Men hva med Australia? Australia er utenfor det europeiske kringkastingsområdet, og kan dermed ikke bli medlem i EBU. EBU har noe som kalles assosierte medlemmer, og den australske kringkasteren SBS er assosiert medlem i EBU. I 2015 ble SBS invitert av EBU til å delta i Eurovisions 60-årsjubilé, mye på grunn av landets store interesse for Eurovision, og ble også invitert på nytt året etter. Etter den andre deltakelsen ble Eurovision-reglene endret, slik at konkurransen er åpen for alle assosierte medlemmer EBU måtte ønske å ha med i fremtiden.

Så hvem er disse assosierte medlemmene? Per dags dato er det 20 land over hele verden: Australia, India, USA, Bangladesh, Canada, Kina, Chile, Cuba, Iran, Kasakhstan, Sør-Korea, Mauritius, Japan, Syria, Oman, New Zealand, Hongkong, Malaysia, Brasil og Sør-Afrika. Canada debuterte i Eurovision Young Dancers i 1987, og har deltatt to ganger. Og Syria kan bli medlem i EBU, og delta på lik linje med land som Norge, Sverige og Israel.

Kan bli medlemmer
Palestina, Irak, Syria og Saudi-Arabia ligger innenfor det europeiske kringkastingsområdet. Ingen av landene er foreløpig medlem i EBU, men Syria er assosiert medlem. Kasakhstan som også er assosiert medlem har lenge ønsket å delta i Eurovision, men har ikke fått delta fordi landet verken ligger innenfor det europeiske kringkastingsområdet eller er medlem i Europarådet.

Heller ikke Lichtenstein og Kosovo er medlemmer i EBU, selv om begge ligger i Europa. Begge har et ønske om å delta, i motsetning til de arabiske landene som ikke har vist interesse for Eurovision. Som Canada debuterte Kosovo i Eurovision Young Dancers i 2011, men har ikke deltatt senere. Og i fjor debuterte Wales, som til vanlig deltar som en del av Storbritannia i Eurovision, i Eurovision Choir of the Year.

Verdens minste land, Vatikanstaten, er medlem i EBU. Mens noen land velger å stå over på grunn av Israel, er Eurovision for lite religiøst for Radio Vaticana, og Eurovision passer dermed ikke inn i sendeskjemaet til Vatikanstatens kringkaster.

Deltok uten medlemsskap
Nå tror du kanskje tilfellet med å gi Australia tillatelse til å delta uten medlemskap var spesielt? To år tidligere ble den greske kringkasteren ERT stengt, og NERIT ble opprettet. NERIT ville delta i Eurovision 2014, men var ikke medlem eller assosiert medlem i EBU. Hellas fikk være med likevel, og er foreløpig det første og eneste landet som har deltatt uten noen form for medlemsskap. Australia var allerede assosiert medlem i 2015, og er det fortsatt. NERIT ble medlem i desember 2014, sju måneder etter Eurovision.

I år deltar 43 av de 56 medlemslandene i Eurovision Song Contest, og årets regler tillater totalt 46 deltakerland; 20 i hver semifinale og 26 i finalen.

Sist redigert 7. mai 2018 - 11:54
Alexander Gjørøy

Har bidratt som skribent i escNorge siden 2016, og har i år ansvar for Hellas, Kypros, Nederland, Makedonia og San Marino.