31. mars 2018 - 10:30

Låttrøbbel i Kroatia

Av

Plagiatbeskyldninger er en del av enhver oppkjøring til Eurovision Song Contest, og i år er intet unntak. Nå er det Kroatias bidrag ‘Crazy’ som er rammet, da det viser seg at en svært liktlydende instrumentalversjon ble publisert to uker før kroatene offentliggjorde sitt bidrag.

Kroatias låt Crazy med artisten Franka Batelić ble sluppet til avspilling den 7. mars i år. Men allerede to uker tidligere la den rumenske artisten Guez ut sin låt Ceea ce iubim (‘Det vi elsker’), som bærer store likhetstrekk med det kroatiske bidraget.

Det spekuleres nå i om opphavsmennene bak det som er blitt Crazy og Ceea ce iubim kan ha solgt låtmaterialet sitt til flere parter. Mens Franka selv står oppgitt som tekstforfatter på Crazy er det Branimir Mihaljevic, som også har skrevet ESC-bidraget Lako je sve for Femminem tilbake i 2010, som skal ha skrevet musikken. Den rumenske låten, på sin side, oppgis å ha Denzel Beats som komponist, og Guez har sagt på sosiale medier at han fikk låten av en ukrainsk produsent tilbake i 2017.

Et argument som taler mot at kroatene har plagiert den rumenske låten er at en ‘teaser’ av Crazy med den ferdiginnspilte musikkvideoen ble sluppet i slutten av februar, bare to dager etter at den rumenske låten kom på markedet. Da må de i så fall ha rukket å skrive teksten, spille inn låten og lage musikkvideoen på to dager, noe som er svært usannsynlig.

Her kan du selv høre låtene og vurdere likheten:

EBU må nå vurdere om dette er et brudd på reglene og om noe må gjøres med det kroatiske bidraget. Så langt har ingen i den kroatiske ESC-delegasjonen eller i managementet til Franka Batelić kommentert saken.