Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

Fra Abba til MGP 2015: Anders Eljas leder GP-KORK.

Av - tirsdag, 24 februar 2015 18:53
Anders Eljas leder KORK under MGP Anders Eljas leder KORK under MGP Den norske opera og ballet

MGP bør være i trygge hender under finalen 14.mars. Den som svinger taktstokken er Anders Eljas. En mann som gjennom et langt samboerskap med Wenche Myhre, musikaloppsetninger på Broadway og samarbeid med ABBA har levd tett på underholdningsmusikken i flere tiår.

Det er frivillig for artistene å bruke KORK, og det er seks av de elleve låtene som velger å la KORK spille, enten sammen med et forhåndsinnspilt musikkspor, eller helt live.

KORK skal også spille i åpningsnummeret og pausenummeret.

Denne uka har jeg på vegne av ESCNorge besøkt KORK på en av deres prøver i Store Studio på Marienlyst. Denne dagen øver de til klassiske konserter med Schubert og Beethoven. Uka før de skal spille i MGP er de på turnè i Nord Norge med Kari Bremnes.

Jeg treffer KORKs markedsansvarlige Jan Fredrik Heyerdahl på deres travle kontorer.

Jeg er oppspilt og sprekkferdig av nysgjerrighet på hvordan det kommer til å låte med KORK i MGP. Vi hadde kanskje et lønnlig håp også om å høre hvordan det låt når de spilte MGP-låtene.

Men vi ble bekymret. KORK har ikke engang fått notene ennå.

- Det er null stress, og ikke unormalt sier Heyerdahl. Vi har så proffe musikere at det ikke er uvanlig at de får notene samme dag og spiller fra bladet.

De er så rolige og så kule at jeg også blir rolig og trygg på at MGP er i trygge hender. Dette er som å komme til en kirurg som er helt kul, og helt rolig på noe du som pasient er nervøs for. En rolig, rutinert lege er betryggende. Slik er KORK.

- Vi skal ha første prøve torsdag 12. mars i Spektrum. Men jeg ser nå at det er en lang prøvedag. Helt fra 13-20. Det samme på fredag. Så er det gjennomganger og sending på lørdag.

Første på torsdag tenker jeg? WoW. Det blir jo veldig liten tid.... Men fortsatt virker han ikke det spor nervøs. Jeg spør hvordan det vil være for artistene å opptre med orkester med så kort prøvetid.

- Orkesteret kommer til å spille med noe vi kaller for klikk. Hver musiker har en monitor i øret som angir tempoet, så dette blir jevnt. Slik en forventer i popmusikk. Derfor vil ikke forskjellen fra å spille med innspilt musikk bli så stor. Selv om det jo blir mer dynamisk og levende om dirigenten bestemmer tempoet helt dynamisk.

Noen har lurt på om det vil låte moderne nok, eller om det blir gammeldags og veldig akustisk.

- Noen av låtene er elektroniske og vil nok ikke bruke orkesteret i det hele tatt. Det er seks av låtene som skal bruke KORK helt eller delvis. Så vil nok orkesteret bli forsterket med en rytmeseksjon og en band-del. Og KORK er på ingen måte det samme det var for tjue år siden. Det vil nok folk merke.

Ennå har ikke de fire arrangørene som har delt låtene seg imellom sendt notene til musikerne. Det skulle visst vært gjort for en liten stund siden, men ifølge Heyerdahl er det ikke uvanlig at de må vente litt på notene.

Det er i grunnen ikke noen krise, sier Heyerdahl.

MGP inneholder sjelden veldig kompliserte arrangementer og er ting vi tar raskt.

Betyr det at dere ikke synes dette er så viktitg spør jeg?

- Overhodet ikke. For det første er ting som «Da Kork kom til bygda» og MGP noe av det mest gøyale vi gjør! Å få opptre i et fullsatt Spektrum tenner alle i orkesteret og vi gleder oss. Dessuten er det mye som tyder på at et orkester som spiller pop av og til også blir bedre på de klassiske stykkene som for eksempel stykker av Bella Bartok sier Heyerdahl.

KORK kan jo ikke være med til Wien. Hvis en låt løfter seg veldig med orkesteret, er da de mulig å spille inn det kompet artisten vil ha med KORK og ta med det til Wien?

- Ja det er fullt mulig for oss i alle fall, om noen skulle ønske det.

Jeg hadde håpet å få vite hvilke de seks låtene var, og hvordan det kom til å låte. Men det fikk jeg ikke vite, for det vet ikke orkesteret ennå en gang. Men dirigenten Anders Eljas har jobbet med ABBA, flere musikaler på Broadway og vært plateprodusent. At han er Wenche Myhres samboer gjør kanskje også sitt til at han har showbusiness i blodet.

Det er nok ingen grunn til panikk for noen, med en slik kompetent gjeng til å gjøre MGP2015 til en stor fest.

Hva tror dere? Vil KORK løfte MGP til en større fest enn før?

Oppdatering: I dag fikk jeg bekreftet fra KORK hvilke låter som skal bruke KORK:

 Tor & Bettan
- Alexandra Joner
- Staysmann & Lazz
- Erlend Bratland
- Marie Klåpbakken
- Mørland & Scarlett

Sist redigert onsdag, 25 februar 2015 11:07
Anders Martinius Tangen

Anders M. Tangen har dekket Grand Prix stoff for NRK i flere år. Nå er han foredragsholder for næringslivet, og har sin egen Eurovisionblogg ved siden av å være redaktør for escNorge.net