Logg inn
x
eller
Registrer
x
eller

7. september 2016 - 10:11

NRK vil vinne Eurovsion med internasjonal jury i MGP

Av
Bobbysocks vant den internasjonal finalen 1985, selv om den internasjonale juryen ville ha en annen vinner. Bobbysocks vant den internasjonal finalen 1985, selv om den internasjonale juryen ville ha en annen vinner.

NRK tar i bruk internasjonale juryer i den norske finalen neste år for å øke Norges vinnersjanser. Dette er et av tiltakene i strategiplanen som har som hovedmål å vinne Eurovision i løpet av de nærmeste åra. Kanskje allerede i 2017. Dette kom fram i NRK P2 sitt program "Kulturnytt" i dag morges. Prosjektleder Stig Karlsen sier at de har gått vitenskapelig til verks for å se hva som styrker Norges vinnersjansen. De mener internasjonal jury er viktig i denne sammenhengen.

Vi i ESCNorge hadde for noen uker siden et intervju med Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen hvor han bekreftet at han har bedt om at det lages en tydelig strategi hvor målet er å vinne Eurovision. 

- Det er et prioritert mål for NRK å vinne Eurovsion i de nærmeste tida sa Kringkastingssjefen da.

I dag ble et av hovedgrepene for å oppnå dette kjent. NRK vil i den norske finalen invitere 10-12 juryer fra andre land som i tillegg til de norske stemmene skal avgjøre hvilken låt som skal representere Norge i Ukraina 2017.  Prosjektleder Stig Karlsen sier til NRKP2 at Norge gjennomgående har gjort det bedre de gangene vi har hatt internasjonale juryer og trekker fram både 1985 og 1995 som eksempler. 

 Tidligere Eurovsion-kommentator Jostein Pedersen sa i "Kulturnytt" at han var positiv til idèen om internasjonle juryer. Han peker på at Norge har en melankolsk musikksmak som gjør at vi ofte velger de tunge, melankolske balladene. Mens det internasjonale publikummet gjerne vil ha mer fart og trøkk. Pedersen tror internasjonale juryer vil være med å skaper mer ballanse, og øke sjansen for de kommerse poplåtene.

Inge Solmo, som har skrevet bok om Grand Prix var noe mer lunken. Han hevdet at dette kan være med å gi en pekepinn om hva som slår an internasjonalt, men at det viktigste er å finne en god låt og at Norge gjør "sin greie". Solmo mener vi skal være forstiktig med å kopiere Sverige i for stor grad siden de, etter hans mening, har jukset seg til gode plasseringer med plagaitlåter de siste årene.

Det blir helt sikkert diskusjon om dette grepet fra NRK. Det hører jo med til historien at den internasjonale juryen i 1985 ikke ville ha "La det swinge" videre, men Anita Skorgans "Karma". Vi vant altså den gang med sangen som det norske folk stemte fram. I 2009 vant vi, og satte poengrekord med "Fairytale", uten internasjonal hjelp. Statistikken er derfor ikke helt entydig.

Sverige har i mange år hatt internasjonale juryer i sine nasjonale uttakinger. I 2013 avjorde den internasjonale juryen finalen til fordel for Robin Stjernberg og hans låt "You". Folket hadde på sin side en annen favoritt; Yohio og "Heartbreak Hotel". Robin Stjernberg endte på en 14.plass. På den annen side bidra internasjonale juryer til å stemme fram både Loreen og Måns Zelmerløw også, som begge vant.

Hva synes du om NRKs innføring av internasjonale juryer i den norske finalen? Tror du det er med å øke Norges vinnersjanser? Eller bør Norge stole helt på sin egen smak og sende det vi liker best, så får det gå som det går i konkurransen. Diskuter gjerne dette i vårt diskusjonsforum her: https://escnorge.net/escnorgeforum/melodi-grand-prix-2017/8617-nrk-innforer-internasjonale-juryer-i-mgp#27746

Eller si hva du mener i kommentarfeltet under. 

Sist redigert 8. september 2016 - 12:11
Anders Martinius Tangen

Anders M. Tangen har dekket Grand Prix stoff for NRK i flere år. Nå er han foredragsholder for næringslivet, og har sin egen Eurovisionblogg ved siden av å være redaktør for escNorge.net